Σκοπός του «Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη - Κέντρο Έρευνας Μάσκας» είναι η έρευνα, ανεύρεση, αξιολόγηση, επεξεργασία, εμπλουτισμός, αξιοποίηση και προβολή του ενιαίου και αυτούσιου σώματος της πρωτογενούς προφορικής και καλλιτεχνικής λαϊκής μας παράδοσης, με διαδικασίες που στηρίζονται σε αρχές, κανόνες και αξίες πέρα από την όποια πρόχειρη εμπορευματοποίηση. Ειδικότερα, η προσέγγιση με ιστορική και αισθητική ευαισθησία των χιλιάδων προσωπικών και άλλων επιτόπιων αυθεντικών καταγραφών, που αποτελούν τα βασικά καταπιστεύματα και ταυτόχρονα τον πολυσχιδή κορμό μιας πολύχρονης πνευματικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής έρευνας που κινείται στα όρια της συλλογικής μνήμης.
Βασικός σκοπός επίσης είναι όλο αυτό το υλικό επεξεργασμένο, είτε σε πρωτογενή μορφή είτε εμπλουτισμένο, να επιστρέψει με διάφορα τεχνικά μέσα όπως βιβλία, δίσκοι, συναυλίες, εκθέσεις, παραγωγές, κλπ. στον δημιουργό του λαό. Στους σκοπούς περιλαμβάνεται με ενδεικτική και όχι περιοριστική αναφορά και η οργάνωση συναυλιών, ημερίδων, συνεδρίων, σεμιναρίων επιμόρφωσης, εκθέσεων στον εσωτερικό και αύλειο χώρο με επισκέψεις σχολείων κ.ά. καθώς και η επιμέλεια έκδοσης βιβλίων περιοδικών και εντύπων σχετικών με θέματα της πρωτογενούς προφορικής και καλλιτεχνικής λαϊκής μας παράδοσης.
Η σύνδεση με ΑΕΙ και ΤΕΙ, Ιδρύματα, Ινστιτούτα ή Ερευνητικά Κέντρα της αλλοδαπής με στόχο, μέσω της ανταλλαγής προσώπων, εμπειριών, γνώσεων, υλικών και απόψεων, τη βελτίωση του ερευνητικού και συγκριτικού πεδίου. Για την επίτευξη των σκοπών του το «Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας» συνεργάζεται με αντίστοιχα Κέντρα ή Οργανισμούς, επιστημονικές Εταιρίες ή εκδοτικούς οίκους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Παράλληλα λειτουργεί και το «Κέντρο Έρευνας Μάσκας» του οποίου σκοπός είναι να συγκεντρώνει, ερευνά και μελετά κατά κύριο λόγο, την ελληνική λαϊκή μάσκα, αλλά και των άλλων χωρών. Η «Μάσκα» ή ο «Πρόσωπος» αποτελούν αρχετυπική μορφή και έκφραση στα ελληνικά λαϊκά δρώμενα. Πυρήνα του Κέντρου Έρευνας Μάσκας αποτελεί η συλλογή με 120 μέχρι στιγμής λειτουργικών μασκών «πρόσωπα» από ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.
Με βάση και αφετηρία τις 120 μάσκες που διαθέτουμε ως προσωπική συλλογή, την επιστημονική γνώση, τεκμηρίωση και λαϊκή τεχνογνωσία (φωτογραφίες, βίντεο, αφηγήσεις, περιγραφές, μαρτυρίες, εκδόσεις κ.ά.) συστήσαμε το Κέντρο Έρευνας Μάσκας (ΚΕΜ).
Σκοπός του η παρουσίαση – αποκάλυψη στο κοινό με εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβολές, εκδόσεις, κατασκευές και παρουσιάσεις ενός πολυσήμαντου και ιδιαίτερου λαϊκού μαγικοθρησκευτικού-μεταφυσικού και διαδραστικού πολιτιστικού στοιχείου και η απασχόληση επιστημόνων, ερευνητών, λαογράφων, αρχαιολόγων, εικαστικών καλλιτεχνών, συντηρητών, λαϊκών κατασκευαστών, μουσικών και κατασκευαστών λαϊκών οργάνων, όπως και η δημιουργική – εκπαιδευτική απασχόληση και γνώση μαθητών και φοιτητών.
Το ¨εθνογραφικό Κέντρο Καταλαμβάνει 1000 τμ κλειστούς χώρους οι οποίοι αναπτύσσονται σε τρεις ορόφους και κατάλληλα διαμορφωμένο εξωτερικό –αύλειο χώρο με υποδομές για εκδηλώσεις χωρητικότητας 250 ατόμων.