top of page
_το μουσείο.jpg

Το Εθνογραφικό Κέντρο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και προσανατολισμό προς τα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα. Ασχολείται και εκθέτει σημαντικά ευρήματα από τρία μεγάλα και προσφιλή θέματα. 

Α. Τα Αναστενάρια, όπου και ο φυσικός χώρος (κονάκι) στον πρώτο όροφο του Κέντρου μας. Με εφέστιο χώρο το κονάκι και τις εικόνες συγκροτήσαμε μια συλλογή την μεγαλύτερη ίσως εντός και εκτός Ελλάδος με περισσότερα από 2.500 τάματα λαϊκής λατρείας από τους ρωμαϊκούς χρόνους  μέχρι σήμερα. 

Β. Τον Θρακικό Καλόγερο, ένα πολυσήμαντο δρώμενο λαϊκής λατρείας το οποίο πρώτος και κατέγραψε στα 1879 ο Γεώργιος Βηζυινός. Ολόκληρο το δρώμενο με τον επιτελεστικό του θίασο και τις μαγικοθρησκευτικές του μάσκες σε ένα διαδραστικό ανάπτυγμα με προβολές και πληροφορίες όπως ακόμη επιβιώνει στη Μελίκη από τους εδώ Θρακιώτες από το χωριό Κωστί της Θράκης. 

 Γ.Balkan Masks 

 Στην πλήρη-εθνική συλλογή με ελληνικές μάσκες και θεωρώντας κοινό τόπο επιτελεστικών μαγικοθρησκευτικών  δράσεων το χώρο της βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας τα τελευταία χρόνια συγκροτούμε μία συλλογή με αντίστοιχες προς τις ελληνικές μάσκες από δρώμενα και τελετές των κατοίκων των Βαλκανίων. Η κοινή σχεδόν χρονική επιτέλεση των λαϊκών δρώμενων του Δωδεκαημέρου στον χριστιανικό κόσμο των Βαλκανίων προσδίδει μια πάνδημη εορταστική ατμόσφαιρα η οποία φαινομενικά μπορεί να επιχωριάζει με τις ιδιαιτερότητές τις, αλλά ο πυρήνας παραμένει ο ίδιος. Έρευνα, καταγραφή, διάδραση και παρουσίαση. 

Το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη- Κέντρο Έρευνας Μάσκας έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα με εκθέσεις, ανακοινώσεις, συνέργειες, instalations με Υπουργείο Πολιτισμού (Εφορίες Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Χαλκιδικής), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Πανεπιστήμια ΑΠΘ, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Δήμο Θεσσαλονίκης, Σαλαμίνας, Πολυγύρου, Καβάλας, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ART Thessaloniki, ΕΡΤ, γκαλερί κ.α. 

‘Έχει οργανώσει εκθέσεις με έργα Καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Έκθεση με έργα χαρακτικής της Βάσως Κατράκη, Έκθεση στη μνήμη του Χρίστου Τσολάκη, έκθεση με Μάσκες στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, έκθεση με Μάσκες στο αρχαιολογικό μουσείο Πολυγύρου, έκθεση με μάσκες στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας, έκθεση με μάσκες στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, Instalation με θέμα τον Καβάφη, κ.α 

bottom of page